lördag 10 november 2012

14-dagars sallad

När vi var till Matti och Stina sist så blev vi bjudna på en så god sallad. Har inte fått receptet än, men jag blev så sugen på att göra salladen och hittade något liknande på nätet och moderniserade det lite.

1 kg Vitkål
1 kg Morötter
1 stor Purjolök
2 Paprikor (jag tog orange, men röda blir snyggare eftersom morötter är orange)
Riv grönsakerna och lägg i stor bunke. Jag använde elektrisk rivhjälp. Det fungerar bra på allt utom purjon. Den passar nog bättre att skära tunt för hand.

1 dl Olivolja
½ dl Vitvinsvinärger (tror det går bra med äppelcidervinäger också och kanske lite mer)
½ dl Strösocker
saft från 1 apelsin
1 tsk Salt
1 tsk Salladskryddor
Blanda Olja, vinäger, saft, socker och kryddor i kastrull och koka upp. Häll sedan över grönsakerna och rör om. Sätt i kylskåp och ät den kall. Håller i kring 14 dagar, men tar förstås slut för att den är så god. Apelsinsaften kan uteslutas och man kan piffa upp salladen med lingon, ananas, äpple, smörgåsgurka eller annat man känner för.

2 kommentarer:

Maria sa...

Denna sallad brukar jag också göra. Har fått receptet av min mamma och hon kallar den " tvåveckorssallad". Jag tycker den är bra att ha till kötträtter eller bara äta som den är:)
Kram

Fia sa...

Såg ju gott ut, ska testa :)
Jag brukar göra en liten annan variant men denna så spännande ut och vacker med alla färger..