torsdag 20 januari 2011

Beduinkväll

Vi var iväg på en kväll hos en beduinby. De levde nog mer på turism än på boskap. Lite kamelridning efter att ha druckit ett mycket gott te.






Det var inte så varmt, så jackan åkte på. Ja, och min fula hatt också. Den är inte vacker, men praktisk och skön :)







Här nere åt vi middag efter solnedgången. Några lägereldar gjordes också, vilket var riktigt mysigt. Krimskrams såldes, men jag är inte så mycket för souvenirer... Upplevelser är behållningen :)





Solnedgången var vacker. Det var dock rätt så mulet, så det blev nog inte så rött som det brukar...








Dykbilder

Efter ett par intensiva dyk-kurs dagar så har jag mitt dykcertifikat ner till 12 m och med guide. Lite mer teori och två dyk till så kan jag uppgradera mig till "open water" certifierad. Det kommer jag att göra, men allt har sin tid. Det är lite kallt att dyka i Sverige just nu...




Det är Per som tagit bilderna. Jag har nog med att andas, hitta rätt nivå på luft i BCD´n och simma lugnt :) Det är i alla fall så häftigt att vara under vattnet och se alla fiskar, koraller och andra djur...






Så här nära kommer en del av fiskarna. Det är som att simma i ett akvarium.







Ser ni den långa fisken mitt i bilden :)








Här på lite grundare vatten finns också många fiskar. Tyvärr så fick man inte snorkla (pga hajatackerna i området)... eller kanske inte tyvärr, för om jag fått snorkla hade jag nog inte tagit dykcert (PADI, för er som undrar).





Två rockor som simmade bredvid varann... det var så vackert...

fredag 14 januari 2011

Dyk

Detta trodde jag inte skulle hända, att jag går kurs för att ta dykcert (ner till 12 m). Men här är jag och gillar det!! Har sett en gigantisk sköldpadda (bild kommer sen), små fiskar i härliga färger, stora fiskar, Nemo men ingen haj...än :P

måndag 22 november 2010

Decemberbröd

Idag smakade jag på decemberbrödet jag bakade igår. Jag är så less alla bröd som säljs på affären, så jag gjorde mitt eget beprövade. Kolla in receptet tidigare i min blogg. Det går att variera med mindre sirap, lingonsylt och andra nöt och fruktblandningar. Det är sååå gott :)

söndag 7 mars 2010

Rondane

Åkte hemifrån fredag 28/2 på väg mot Rondane, Norge. Sov över just före gränsen på Storvallens fjällgård. På lördan anlände jag till Rondane Spa (bilden) och sov i stuga där först ensam en natt och sen en natt tillsammans med andra outdoorföretag i S.O.G (Scandinavian outdoor group). Gruppen ska utbilda och visa produkter i verkliga livet för egna kunder och de övriga företagens kunder. Utbildningarna går under namnet OAS (Outdoor academy of Scandinavia)




Här visar Trond hur Primus bensinkök fungerar. Trond har bl.a. varit till Sydpolen och klättrat på de otroliga berg som finns där. Sista kvällen i Norge visade han bildvisning från detta... Otroligt, otroligt...








Alla deltagare är ivriga att komma iväg, en del på skidor och en del på snöskor.







Iväg ut på fjället lite sent på eftermiddan. Det hann bli mörkt innan vi slog läger.







Första natten sov jag i tältkåta, då vi satte upp två tältkåtor och en hel del tunneltält. Snorre, närmast i blid, jobbar för Nanok som stod för tunneltälten och dunsovsäckarna. -30 var säckarna graderade till och de var verkligen varm. Lennart från Haglöfs syns bakom i bild.







Här har vi vår lokala guid, Inge, som gör turer till både Nord och Sydpolen, gjort TV-program. Bland annat "Ingen grenser" där mina vänner Matti och Stina har medverkat med sina hundar. Inge delade med sig av sina kunskaper och verkade verkligen gilla sitt hemområde. Trots att han rest till alla möjliga och omöjliga ställen så är ändå Rondane bland de bästa ställena han vet.





Morgon i första tältlägret. Lite blåst på natten, men en helt okay natt.







Dags för avfärd.








En otroligt fin dag på fjället.












mmm....







Niklas jobbar för Hestra (handsktillverkare) och var vår huvudfotograf för veckan. Han är född in i företaget då hans släkt är grundare till företaget. De var bland de första företag från väst som startade fabrik i Kina... undra om det var på 40-talet...








Andra nattens läger är byggt. Denna natt sover alla i Nanoks tunneltält.







Vi hade rinnande vatten i närheten av tälten så här fyller Niklas på vattenförrådet.





Utsikt från tältet, vatten kokas på bensinkök i absiden...








Här en bild av Anna från Haglöfs när vi åkte ut på en tur utan ryggsäckar då det fanns tid till det efter byggandet av tältlägret.










Här syns tältlägret från höjden ovanför.








Ett vackert ställe, det fanns tid och lust att njuta av tillvaron. Tyvärr var det två personer som bröt innan denna natt pga ett trasigt knä. Själv hade jag duktigt ont i ryggen (från mitt fall med släden) men när motivationen finns så är det bara att acceptera smärtan och köra på. Kanske inte är smartast i alla lägen, men jag tror inte att jag blir sämre på sikt för att jag står ut med att ha ont.



Min skugga...











Vårt tältlag. Dag-Inge som arbetar på Devold. De gör underställ och sockar i jättefin ylle. Vi alla fick prova ett riktigt varmt och skönt underställ. Niklas från Hestra och jag för Tentipi.
När mörkret föll och vi ätit mat, kring 20, gick vi och la oss. 12 timmar senare steg vi upp och bröt lägret.


Efter andra natten så gick vi en hel del utanför lederna. Det blev ett långt led av ivriga skidåkare och snöskogångare.







En del av oss gick ner i en flod-dal där det var en riktigt mäktig isvägg. Det blå ljuset som isen ger kommer inte riktigt till sin rätt på bild, men foton kan aldrig bli så bra som verkligheten.






Jag nedanför isväggen. Jag lånade ut mina stavar till Dag-Inge, då hans ena stav gick sönder. Jag traskade på snöskor, så jag klarade mig bra med en stav. De flesta hade snöskor, så jag valde också det... men nog hade det varit trevligare med skidor så man får glida fram någon stund...







Innan vi började slå läger för tredje natten så hade det börjat blåsa rikigt ordentligt. Snön var bland det värsta snöslag man kan tänka sig, sockersnö... nästan omöjligt att fästa tältkåtorna i, men till slut så lyckades vi med det också. Inge och Trond åkte iväg på skidor för att hämta mer ved... så är sitter jag med dunjackan på för att hålla värmen innan vi kunde göra eld i kaminen.





Lägret står klart. På natten blåste det riktigt ordentligt så tältkåtorna fick visa vad de gick för. Platsen var väldigt öppen så vinden fick ordentlig fart innan tältdukarna stoppade upp lite.







Mycke vind och dålig sikt.







Vi morgonpigga fick se soluppgången och vädret såg ut att bli toppen.







Tältlägret i soluppgången...








Detta var sista natten ute och vi bröt upp lägret rätt så tidigt för återgång till Rondane Spa, återlämning av utrustning, duschning, utdelning av diplom, bildvisning från Sydpolen och avslutningsmiddag. Nästa dag började resan hemåt... en viss saknad. När jag är ute i naturen på detta sätt så känns allt så bra, livet är i nuet och alla lyxproblem känns avlägsna... Kanske är det så här man ska leva...

onsdag 23 december 2009

Decemberbröd

Igår bakade jag detta goda "Decemberbröd" som jag fått både bröd och recept att min vän Eva. Det är ett tungt men otroligt gott och matigt bröd som kräver lång ungstid men kort beredningstid. Ingredienser för 1 stort bröd (fast jag brukar göra 2 små, som på bilden...men det blir snyggare med 1 stort)



  • 1 liter Filmjölk
  • 1½ tsk bikarbonat
  • 2 dl mörk sirap
  • 1 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl naturella solroskärnor
  • 1 dl hela linfrön
  • 1 dl russin
  • ½ dl torkade aprikoser klippta i bitar
  • 1 dl hela hasselnötter
  • ½ dl valnötter hackade i mindre bitar
  • 2-3 tsk kanel (kan uteslutas)
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samman filmjölk, bikarbonat, sirap och salt i en bunke.
  2. Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, grovt rågmjöl, solroskärnor, linfrön, russin, aprikoser, hasselnötter, valnötter och eventuell kanel i en annan bunke
  3. Blanda ner mjölblandningen i filmjölksblandningen. Blanda väl men försiktigt
  4. Smörj en 2 liters eller en 1½ liters brödform eller lägg bakplåtspapper i botten. Häll smeten i formen och strö över lite mjöl.
  5. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter, sänk därefter värmen till 175 grader och grädda ytterligare i ca 30 minuter. Känn efter med sticka så att brödet är torrt. Täck brödet med folie ifall det behövs innan gräddningen är klar.

Brödet kan välla upp ur formen så det kan vara bra att ha en bakplåt under den form brödet gräddas i så att degen inte bränns fast i ugnen. Brödet mår bäst om det får vila i ca 5 timmar i formen innan det stjälps upp. Svet in brödet noga i handduk och förvara i påse eller brödburk. Brödet håller sig bra i 4-6 dagar.

lördag 8 augusti 2009

Ekorren med trafikvett

För några dagar sedan fick jag bevittna hur en ekorre skulle springa över Storgatan i centrala Arvidsjaur. Den valde övergångsstället vid rondellen, sprang över första halvan av gatan och stannade för att det kom en bil från höger. Men bilchauffören kunde trafikreglerna och stannade för ekorren vid övergångsstället, som snabbt sprang vidare över sista halvan av vägen när bilen hade stannat. Så skoj det såg ut med en ekorre med trafikvett :-)