- 1 liter Filmjölk
- 1½ tsk bikarbonat
- 2 dl mörk sirap
- 1 tsk salt
- 7 dl vetemjöl
- 3 dl grahamsmjöl
- 2 dl grovt rågmjöl
- 3 dl naturella solroskärnor
- 1 dl hela linfrön
- 1 dl russin
- ½ dl torkade aprikoser klippta i bitar
- 1 dl hela hasselnötter
- ½ dl valnötter hackade i mindre bitar
- 2-3 tsk kanel (kan uteslutas)
- Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samman filmjölk, bikarbonat, sirap och salt i en bunke.
- Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, grovt rågmjöl, solroskärnor, linfrön, russin, aprikoser, hasselnötter, valnötter och eventuell kanel i en annan bunke
- Blanda ner mjölblandningen i filmjölksblandningen. Blanda väl men försiktigt
- Smörj en 2 liters eller en 1½ liters brödform eller lägg bakplåtspapper i botten. Häll smeten i formen och strö över lite mjöl.
- Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter, sänk därefter värmen till 175 grader och grädda ytterligare i ca 30 minuter. Känn efter med sticka så att brödet är torrt. Täck brödet med folie ifall det behövs innan gräddningen är klar.
Brödet kan välla upp ur formen så det kan vara bra att ha en bakplåt under den form brödet gräddas i så att degen inte bränns fast i ugnen. Brödet mår bäst om det får vila i ca 5 timmar i formen innan det stjälps upp. Svet in brödet noga i handduk och förvara i påse eller brödburk. Brödet håller sig bra i 4-6 dagar.
3 kommentarer:
Mums! Kanske får ta och baka det ngn gång! :-)
Hej svejs. Jag brukar också baka detta!
Med skillnaden att jag har mindre sirap och lingonsylt i och sen skiftar jag med olika torkade frukter och nötblandningar. Dessutom slänger jag i Kummin och fänkål.
Sant är att det är helt suveränt enkelt och GOTT och Nyttigt! KRam
Mmm. Ser väldigt gott ut! Får nog provbaka någon dag, kul att du la ut receptet!
Skicka en kommentar