söndag 6 april 2014

Bi-träff mm

Idag var vi på bi-träff i Mellannäs. Det är många i Arvidsjaurs omnejd som är på G att skaffa bin, bland annat vi. I Mellannäs har Åke ett par kupor och vi var många som var där för att få mer kunskap innan vi sätter igång. Det är restriktioner om varifrån man får köpa bin när man är i ett område som är fritt från skade-parasiter, så vi kan nog få vänta ett bra tag innan vi kan hitta några. De som redan har bin är så otroligt hjälpsamma och villiga att dela med sig av sin kunskap, så det löser sig säkert under sommaren.

Tydligen har de i Norge haft en massiv bi-död, vilket innebär att de som normalt brukar sälja bin här har order på enorma mängder bi-samhällen. Mycket kan hända i branschen... Och mycket att tänka på när det gäller bina också. Till exempel var man ska ställa dem. För man kan inte flytta dem på gården när man väl valt ut ett ställe. Då hittar de inte hem. Men man kan flytta dem 3 km... Bör vara placerade så det inte blåser in. Myror kan angripa dem, hackspettar och talgoxar...ja, även björn.

Ska verkligen bli spännande att börja med bin, få se om vi blir lika engagerade som våra bi-veteraner i föreningen. Man blir lite smittad av deras entusiasm :-)

Igår städade vi ur hundkojorna och bytte halm mot mattor. Jag vill se om Kokkos blir bättre i huden av att slippa halmen, om det kan vara den som gör att hon kliar sig. Har bytt foder till det veterinär rekommenderar och tvättat henne med special-schampo... men jag tycker det blivit värre... Ska ringa en specialiserad veterinär till veckan, så hon får träffa någon med mer erfarenhet av hudproblem. Hon brukar vara bra på sommaren och klia sig på vintern. Men aldrig så mycket som denna vinter... Tycker så synd om henne även om hon inte kliar sig mycket (men nog mycket för att jag ska tycka att jag måste göra något åt det).

Just nu lyser kvällssolen in genom fönstret och Per spelar piano och sjunger. Det är en bra avslutning av veckan :-)

3 kommentarer:

Maria sa...

Så spännande, hoppas ni får tag på bin redan nu i sommar:) Ska ni ha ett eller flera samhällen?
Jag tycker själv att ju mer jag läser / hör om bin, ju mer intressant blir det, och det verkar som om man aldrig kan bli helt fullärd...de är för komplexa för det.
Hoppas Kokkos blir bättre av klådan.
Kram

Fia sa...

Vi har kutterspån åt hundarna och det fungerar super..har du provat vetefritt foder? Barr vi hade han var allergisk mot halm o hö..

Bjelfen sa...

Nej, man blir nog inte fullärd någon gång gällande bin... inte hundar heller. Fia, jag kör just nu på helt animaliskt foder till Kokkos. Har fått tid i Gammelstan hos en veterinär som är hud-expert, så jag hoppas att jag får något som lindrar hennes besvär tills vi kommit fram till vad riktigt det är... Om Barr kunde vara allergisk mot halm så bör ju även en annan hund kunna vara det... nu har det bara gått några dagar utan halm, så det har inte visat någon förbättring. Hon ser inte kul ut under magen :(