onsdag 15 februari 2012

Reflektera

Jag går en chefsutbildning via Unionen, vilket verkligen inte är någon lek. Vi hade två dagar i januari, där vi fick mycket att reflektera till. Nästa vecka ska vi träffas igen. Jag har till uppgift att tills dess få tre personer på jobbet att ge mig synpunkter på vad jag är bra på, vad jag kan förbättra och hur... Svåra uppgifter jag delat ut till de i min närhet...Dessutom har jag två A4 med frågor att reflektera till. DET tycker jag är riktigt jobbigt.Vad säger ni själva om:
- Vad ger dig glädje, lust och energi?
- Om du visste att du inte kunde misslyckas, vad skulle du då göra?
- Vad vill du ha mer av i ditt liv?
- Får du ut det du vill av livet eller skulle du kunna vara ännu mer nöjd?
- Vad väcker din entusiasm?
- Vilka förändringar skulle du göra i ditt liv om du hade så mycket pengar att du inte längre behövde arbeta?
- Vad är du bra på? Vad kan du bli bättre på? Hur då?
- Lever du det liv du verkligen vill leva?
- Vad skapar mening i ditt liv?
- Hur vill du höra andra nära och kära (familj, vänner, släkt, arbetskamrater),beskriva dig i sitt tal på din 90-års fest?
- Beskriv din livsvision (i den bästa av världar ser mitt liv ut så här)
- Vilka är de viktigaste individerna (inkl dig själv) i ditt liv? Och hur mycket tid lägger du till vardags på var och en av dem?
- Vilka tre egenskaper vill du ska identifiera/beskriva dig?
- Om du låg på din dödsbädd, och du skulle tala om för dina barn eller andra unga människor som är nära dig, de tre viktigaste sakerna du lärt dig i ditt liv, vilka skulle det vara?
- Vad ger dig den största glädjen, tillfredsställelsen och förnyelsen i ditt liv och hur skulle du kunna uppleva mer av det?
- Vad vill du ha mindre av i ditt liv?
- Hur kommer jag att leva under nästa tio-års period av mitt liv?
- Hur kan jag leva mitt liv idag för att skapa den morgondag jag strävar efter?
- Vad är viktigt för mig nu och vad kommer att vara viktigt på längre sikt?
- Minns du...när.....det var samma tid för ca 10 år sedan. Tänk efter ett slag. Vad gjorde du för 10 år sedan. Hurdan var du då? Vilka var dina vänner? Vad hade du för förhoppningar och drömmar? Om någon fårgade vad du kommer att göra om 10 år, vad skulle du ha svarat? Har det blivit som du hoppades för 10 år sedan? Ett decennium går fort, eller hur?

Och vad betyder det att jag tycker att såna här frågor är jobbiga? Väldig intressanta också...men jag kanske inser att frågorna leder till något... att jag inte riktigt är bekväm i allt i livet, att jag vill ha förändring men inte gör något åt det. Samtidigt så tycker jag att jag har det så bra, jag har inte rätt att klaga på något egentligen. Min mor säger att jag är en typiskt tvilling (stjärntecknet). Å ena sidan, å andra sidan... Jag kan nog vara velig ibland, tänka på alla tänkbara möjligheter och blir stående. I nästa ögonblick har jag väldigt bestämda åsikter och kan ta snabba beslut. Kanske som folk i allmänhet...

3 kommentarer:

Anonym sa...

inga små frågor du har att besvara...jag har dock ett ordspråk " om man kunde leva med facit i handen så mycket enklare livet hade varit" /Sofie

Maria sa...

Jag det var inga lätta frågor du har att fundera på! Men det är nog viktigt att fundera ordentligt över vart man står i livet om man ska vara chef och orka "leda och inspirera" andra...

Om jag själv skulle svara på frågorna skulle svaret bli:
Jobba halvtid, och ägna mycket mer tid åt familjen, resor, vänner och någon välgörenhet som tex ett fosterbarn, eller stödperson åt någon gammal människa.
Jag är med andra ord inget bra chefsämne:)Jag väljer bort delar jobbet direkt:)

Kram

Kommentarer sa...

Jag blir förbannad när jag ser frågorna.
Hur som helst.
Du är du.
Företaget borde vara glada att du alls vill tillhöra det.
Du är du..och det finns inget att skämmas över.
Jag skulle inte bry mig om jag blev ratad....företaget verkar vara något av en ......hm....jag försöker hålla mig.
Hur som helst..om det är vad du verkligen vill så önskar jag dig lycka till.
/-Anders