söndag 16 mars 2014

Tentipi Tjej-adventure


Denna helg har jag varit med 5 underbara tjejer och mina hundar på äventyr ute i naturen. Äventyret började redan på fredag morgon då min kollega Patrik hjälpte mig att köra ut utrustning med skoter och pulka. Det var extremt halkigt och hårda vindar. Klockan 14 hämtade jag och Karin upp resten av tjejerna i Arvidsjaur och vi körde mot Stenträsket. Väl där lastade vi på våra ryggsäckar och gick, åkte skidor eller körde släde fram till lägerplatsen.
Framme vid lägerplatsen hjälptes alla åt att sätta upp tältkåtorna. En Safir 9 bp som vi bodde i och en Safir 5 bp som vi hade som dass. För att fästa kåtorna i snön hade vi träpinnar vi grävde ner vågrätt med markfästena fästa vid dessa.
De hårda vindarna var mycket svagare där vi tältade, vilket givetvis underlättade uppsättningen av tälten. Vi "möblerade" med granris som grund, renskinn på det och sen våra liggunderlag och sovsäckar.
Till middag lagade vi räk-risotto som serverades med crème fraiche. Vi hade många grytor på kaminen. Koka ris, fräsa lök och fänkål, värma grönsaker, räkor och dill. Blev riktigt gott!
Härlig fredagkväll! Vi tog en månskenspromenad och sen pratade vi om allt från politik, etik och spöken... Spökena kom nog inte på tal förrän på lördagen :)
Till frukost bakade vi ett frukostbröd som jag hade förberett de torra ingredienserna till hemma. Helena stod för knådningen och Karin bakade i stekpannorna. Inte fy skam med nybakat bröd en lördagmorgon.
Kokkos kommer in efter att ha ätit sin frukost ute.
Eva hade beställt ett hjärtformat frukostbröd, vilket Helena fixade med bravur. Mätta i magarna packade vi säckarna för lördagens topptur. Jag hade planerat att vi skulle gå till ättestupan vid Akkanålke. Det blir en bra bit när man går/åker skidor uppför och sedan nedför. Brukar dock vara värt mödan.
Först en bit efter skoterled och sen in i skogen efter skoterspår som jag rekat tidigare. Vi passerade en kallkälla som var perfekt att fylla på vattenflaskorna vid.
Hela skaran, taget med självutlösare.
Innan vi gick ända fram till ättestupan så gjorde vi vår lunch som bestod av fullkornspasta med grädde och ädelost. Vi piffade upp det hela med nötter och russin.
Det blåste riktigt mycket uppe vid ättestupan, men utsikten är magnifik. Jag hade släden och gick inte ända fram till kanten.
Lite bildtagning innan vi vände om. Det var vacker, men inte så skönt att stå i den hårda vinden. Tyvärr kan man nog inte se på bilderna att det blåser, då snön ligger fast på marken, nästan inget lössnö alls.
Malin och Helena traskar på. Måste säga att vi hade väldigt tur med vädret trots blåsten. Vi fick se solen och temperaturen var helt okay. Bara någon minusgrad.
Här beundrar gänget utsikten från Akkanålke. Det gick att gå på skaren utan snöskor, riktigt skönt. När vi kom "hem" till tältet blev det matlagning och bakning. Lax med resterna av risotton (coscos hade vi annars) och brownies som vi bakade i stekpanna. Den serverades med nutella. Riktigt gott det också! Lite godis och nötter gick också ner och vi hade en riktigt trevlig lördagkväll. Vi släckte lamporna rätt tidigt, kanske 22.
Söndag, innan alla vaknat, gick jag ut en sväng med hundarna. Det var en så vacker morgon. Solen sken igen och lite kyligare i luften.
Här ser man vårt läger på lite håll. Sov-kåtan i förgrunden och dass-kåtan bakom. Skogen bakom skyddade oss från de hårda vindarna.
Innan alla har vaknat så stängde jag inte dörren till dasset. Då kan man få besök av Kirri som är lite nyfiken vart matte är.
Ett lätt, lätt snöfall fick vi under natten och lite på morgonen. Vi åt en frukost med köpesbröd och sedan packade vi ihop allt vi satt upp. Patrik hämtade tältutrustningen med skotern och vi började vandra tillbaka till bilarna.
Marlene tar täten över isen (efter mig och hundarna), därefter Karin och Malin. Längst bak i bilden syns Helena och Eva.
En fin helg som sent ska glömmas. Det ger mersmak att anordna "äventyr" på detta vis. Avkopplande samtidigt som vi gör en massa saker ute i naturen. Alla bilder i inlägget har jag fotat. Om någon vill använda sig av dem så är det okay om det hänvisas till vem som tagit bilden. Om man klickar på bilderna så blir de större. Jag valde små bilder för att det blev så stort inlägg.
Tack Eva, Malin, Karin, Helena och Marlene för en toppenhelg!


1 kommentar:

Mattias Nyström sa...

Underbart!