onsdag 23 april 2014

Underbar kväll

Sagolik kväll med hundarna som sällskap. Vi gick ner till stranden och isen och lekte lite...
--- njöt av solen och det härliga vädret.
En bjelfie med en Kirri-puss... nästan. För jag får inga pussar av honom :) Sen begav vi oss ut och körde på isen. Det var bitvis suveränt före och ibland ovanivatten... men härligt för hundarna att få springa ordentligt. Igår sprang jag med dem och då måste de hålla mitt springtempo... De är liiiite snabbare.
Kirri och hans skugga... Han ser nästan helvit ut på bilden. För en stund sen stod solen ännu lägre och jag såg den röda solnedgången genom fönstret. Det är en sån sak som jag uppskattar jättemycket.

söndag 20 april 2014

Blankis

Inte så roligt att köra hund nu... i skogen är det slask på många ställen. Hundarna går bara igenom. Och ute på sjön är det blankis, så där är jag rädd att de ska halka eller gå igenom. På vissa ställen är det ett jättetunt lager is och ovanivatten under det. Hundarna kan lätt skära sig eller vricka sig om de fastnar.... Jag har inte så mycket erfarenhet att köra på dåligt underlag och får det knappast när jag undviker det. Snart är säsongen över och det får bli att springa med dem bara...

Grattis mor!

Idag fyller min mor 70 år. Stort GRATTIS till henne!

måndag 14 april 2014

Tänka till

När någon plötsligt försvinner från livet har vi inga fler chanser att visa att vi bryr oss, att vi äskar och vill väl. Varför tjafsa om småsaker idag när det kan vara för sent att tjafsa överhuvudtaget imorgon? Det är inte första gången jag blir berörd när någon försvinner till änglarna och som jag egentligen inte känner så väl (det hände något i en väns familj). Jag får anledning att tänka till... vad gör jag med tiden jag har?

söndag 13 april 2014

Söndag

Idag var det helt kasst att färdas efter skoterspår eller på snön överhuvudtaget. Det var så porös och blöt snö att man bara gick igenom. Stor risk att hundarna skadar sig om man kör släde på sånt före. Speciellt Kirri som är en stor och tung hund.
Det fick bli lite aktiviteter på barmarket istället. Gnaga lite ben, jaga boll, spana ut över sjön och bara njuta.
Per har Påsklov! Han har klarat tentorna och ligger bra till med uppgifter. Så då kan man vara lite ledig trots att det är mycket plugg.
Hundarna gillar att vara uppe på hundstallets tak. Idag var en perfekt dag att vara där. Torrt och bra utsikt :)
Lite bakning stod också på mitt schema. Vill hjälpa mamma med lite Påsk- och födelsedags bakning. Hon fyller ju jämna på Påsklördag! Bilden föreställer "falska potatisbakelser". Första gången jag gör såna... blev helt sagolikt gott!

onsdag 9 april 2014

Röding

Ikväll hade jag bjudit Eva på mat och hon skulle komma över isen med sina hundar. Mötte upp henne vid flygbryggan med mina hundar (där jag tog bilden med mobilkameran). Sen rödingen i ugnen, potatisen på spisen och äta oss mätta och belåtna. Vi fick förstärkning till kaffet med min granne längst med sjön (en mil bort), Linda. Så trevligt det kan bli en helt vanlig onsdagskväll! Samtal om allt möjligt som man kanske inte vanligtvis pratar om är så berikande. Mer av den varan tror jag att jag behöver...

söndag 6 april 2014

Bi-träff mm

Idag var vi på bi-träff i Mellannäs. Det är många i Arvidsjaurs omnejd som är på G att skaffa bin, bland annat vi. I Mellannäs har Åke ett par kupor och vi var många som var där för att få mer kunskap innan vi sätter igång. Det är restriktioner om varifrån man får köpa bin när man är i ett område som är fritt från skade-parasiter, så vi kan nog få vänta ett bra tag innan vi kan hitta några. De som redan har bin är så otroligt hjälpsamma och villiga att dela med sig av sin kunskap, så det löser sig säkert under sommaren.

Tydligen har de i Norge haft en massiv bi-död, vilket innebär att de som normalt brukar sälja bin här har order på enorma mängder bi-samhällen. Mycket kan hända i branschen... Och mycket att tänka på när det gäller bina också. Till exempel var man ska ställa dem. För man kan inte flytta dem på gården när man väl valt ut ett ställe. Då hittar de inte hem. Men man kan flytta dem 3 km... Bör vara placerade så det inte blåser in. Myror kan angripa dem, hackspettar och talgoxar...ja, även björn.

Ska verkligen bli spännande att börja med bin, få se om vi blir lika engagerade som våra bi-veteraner i föreningen. Man blir lite smittad av deras entusiasm :-)

Igår städade vi ur hundkojorna och bytte halm mot mattor. Jag vill se om Kokkos blir bättre i huden av att slippa halmen, om det kan vara den som gör att hon kliar sig. Har bytt foder till det veterinär rekommenderar och tvättat henne med special-schampo... men jag tycker det blivit värre... Ska ringa en specialiserad veterinär till veckan, så hon får träffa någon med mer erfarenhet av hudproblem. Hon brukar vara bra på sommaren och klia sig på vintern. Men aldrig så mycket som denna vinter... Tycker så synd om henne även om hon inte kliar sig mycket (men nog mycket för att jag ska tycka att jag måste göra något åt det).

Just nu lyser kvällssolen in genom fönstret och Per spelar piano och sjunger. Det är en bra avslutning av veckan :-)

torsdag 3 april 2014

Tentipi-middag

Ikväll har mina kollegor från Moskosel och Madde+Veronica från Sunne varit hos mig och ätit supergod middag. Patrik stod för middagsmenyn; Vildfångad röding, mandelpotatismos och sallad. Han hade till och med fixat ett speciellt vin som skulle passa extra bra till firren. Vitt vin som till och med jag kan dricka (sanslöst kräsen). Jag fixade en enkel efterrätt med äppelpaj och vaniljsås. Nu är jag jättemätt och har haft en riktigt trevlig kväll. Hoppas resten av gänget är lika mätt och nöjd. Det blir extra tyst i huset när vi varit 13 och nu är det bara jag och hundarna.

tisdag 1 april 2014

Hälsa på camparna

Ikväll hämtade jag ut min bil från verkstan, vilket blev dyrt... bara att "gilla" läget... Ingen idé att deppa över det. Jag hade bestämt att jag skulle åka ut till kollegorna vid Tentipi-campen vid Stenträsket och se hur de hade det.
Hundarna var såklart med och var intresserad av matlagningen som pågick när jag kom dit. Fick koppla dem till slut för att inte någon hund skulle "råka" hitta lite god mat. Då började Kokkos att pipa... Hon vill ju så gärna vara med där det händer...
Riktigt tur med vädret och mysigt vid campen. Jag stannade inte alls länge då jag ville komma hem innan det var mörkt. Det tar ju ett tag att ta sig hem över isen igen.
Återförsäljare från Tyskland, Konrad, Patrik, Madde och Veronica var campare i veckan. Hade inte haft något emot att vara med...
Hungrigast lagar maten, eller...?
Lånade ett par livsfarliga skidor av återförsäljare för att testa hur de var. Korta, breda, med stighudar och man använder vanliga skor i dem. De hade sitt egna liv och jag föll några gånger. Gick som inte att ploga med dem när det gick för snabbt nedför (och hundarna drar). Uppför gick jättebra... Men de gled lätt i sidled också. Nej, detta var inget för mig... Men nu har jag testat i alla fall...