fredag 28 mars 2014

Huset sålt

Idag har det hänt mycket. Hunnit jobba en stund på förmiddan. Varit ute på tur med hundarna. Gjort en massa ärenden. Lunchat på samhället... Och sålt huset på Sandbacken... Det känns både tråkigt och väldigt skönt. Jag trivdes så bra där. Har gjort om kök och badrum precis som jag ville ha det och trivdes jättebra i området. Men jag kan inte ha två hus!!! Nu trivs jag bra i Fristad och jag är nöjd med nya "husse" till Sandbacken. Hade varit svårare att sälja om jag inte tyckte om köparen.
Har även hjälpt Malin att bära några skåp som hon köpt, handlat presenter och druckit kaffe hos mina föräldrar. Och lite annat smått och gott...
Inga bilder på huset, det får bli bilder av dagens slädtur och hundarnas energinivå efter turen...

onsdag 19 mars 2014

Innan mörkret

Skönt att hinna ut innan mörkret. Per hann ut och köra med hundarna mitt på dagen då han pluggar hemma en del i veckan. När jag kom hem tog vi en kylig promenad ute på sjön. Ändå så mycket värme...

söndag 16 mars 2014

Tentipi Tjej-adventure


Denna helg har jag varit med 5 underbara tjejer och mina hundar på äventyr ute i naturen. Äventyret började redan på fredag morgon då min kollega Patrik hjälpte mig att köra ut utrustning med skoter och pulka. Det var extremt halkigt och hårda vindar. Klockan 14 hämtade jag och Karin upp resten av tjejerna i Arvidsjaur och vi körde mot Stenträsket. Väl där lastade vi på våra ryggsäckar och gick, åkte skidor eller körde släde fram till lägerplatsen.
Framme vid lägerplatsen hjälptes alla åt att sätta upp tältkåtorna. En Safir 9 bp som vi bodde i och en Safir 5 bp som vi hade som dass. För att fästa kåtorna i snön hade vi träpinnar vi grävde ner vågrätt med markfästena fästa vid dessa.
De hårda vindarna var mycket svagare där vi tältade, vilket givetvis underlättade uppsättningen av tälten. Vi "möblerade" med granris som grund, renskinn på det och sen våra liggunderlag och sovsäckar.
Till middag lagade vi räk-risotto som serverades med crème fraiche. Vi hade många grytor på kaminen. Koka ris, fräsa lök och fänkål, värma grönsaker, räkor och dill. Blev riktigt gott!
Härlig fredagkväll! Vi tog en månskenspromenad och sen pratade vi om allt från politik, etik och spöken... Spökena kom nog inte på tal förrän på lördagen :)
Till frukost bakade vi ett frukostbröd som jag hade förberett de torra ingredienserna till hemma. Helena stod för knådningen och Karin bakade i stekpannorna. Inte fy skam med nybakat bröd en lördagmorgon.
Kokkos kommer in efter att ha ätit sin frukost ute.
Eva hade beställt ett hjärtformat frukostbröd, vilket Helena fixade med bravur. Mätta i magarna packade vi säckarna för lördagens topptur. Jag hade planerat att vi skulle gå till ättestupan vid Akkanålke. Det blir en bra bit när man går/åker skidor uppför och sedan nedför. Brukar dock vara värt mödan.
Först en bit efter skoterled och sen in i skogen efter skoterspår som jag rekat tidigare. Vi passerade en kallkälla som var perfekt att fylla på vattenflaskorna vid.
Hela skaran, taget med självutlösare.
Innan vi gick ända fram till ättestupan så gjorde vi vår lunch som bestod av fullkornspasta med grädde och ädelost. Vi piffade upp det hela med nötter och russin.
Det blåste riktigt mycket uppe vid ättestupan, men utsikten är magnifik. Jag hade släden och gick inte ända fram till kanten.
Lite bildtagning innan vi vände om. Det var vacker, men inte så skönt att stå i den hårda vinden. Tyvärr kan man nog inte se på bilderna att det blåser, då snön ligger fast på marken, nästan inget lössnö alls.
Malin och Helena traskar på. Måste säga att vi hade väldigt tur med vädret trots blåsten. Vi fick se solen och temperaturen var helt okay. Bara någon minusgrad.
Här beundrar gänget utsikten från Akkanålke. Det gick att gå på skaren utan snöskor, riktigt skönt. När vi kom "hem" till tältet blev det matlagning och bakning. Lax med resterna av risotton (coscos hade vi annars) och brownies som vi bakade i stekpanna. Den serverades med nutella. Riktigt gott det också! Lite godis och nötter gick också ner och vi hade en riktigt trevlig lördagkväll. Vi släckte lamporna rätt tidigt, kanske 22.
Söndag, innan alla vaknat, gick jag ut en sväng med hundarna. Det var en så vacker morgon. Solen sken igen och lite kyligare i luften.
Här ser man vårt läger på lite håll. Sov-kåtan i förgrunden och dass-kåtan bakom. Skogen bakom skyddade oss från de hårda vindarna.
Innan alla har vaknat så stängde jag inte dörren till dasset. Då kan man få besök av Kirri som är lite nyfiken vart matte är.
Ett lätt, lätt snöfall fick vi under natten och lite på morgonen. Vi åt en frukost med köpesbröd och sedan packade vi ihop allt vi satt upp. Patrik hämtade tältutrustningen med skotern och vi började vandra tillbaka till bilarna.
Marlene tar täten över isen (efter mig och hundarna), därefter Karin och Malin. Längst bak i bilden syns Helena och Eva.
En fin helg som sent ska glömmas. Det ger mersmak att anordna "äventyr" på detta vis. Avkopplande samtidigt som vi gör en massa saker ute i naturen. Alla bilder i inlägget har jag fotat. Om någon vill använda sig av dem så är det okay om det hänvisas till vem som tagit bilden. Om man klickar på bilderna så blir de större. Jag valde små bilder för att det blev så stort inlägg.
Tack Eva, Malin, Karin, Helena och Marlene för en toppenhelg!


måndag 10 mars 2014

Vilken dj-la dag

Denna dag började med ett sms där jag fick veta att servern inte fungerade på jobbet. Det som var riktigt tråkigt var att den började inte fungera på hela dagen. Antingen något tjaffs från i fredags då de skulle sätta mer minne i den, eller att någon hackat sig in. Hur som helst mycket irriterade att inte kunna jobba med det jag behöver jobba med. Fick annat gjort i och för sig, men det är en rätt klen tröst då man är beroende av att ens arbetsredskap ska fungera. Det är som att hugga ved utan yxa, man får det bara inte gjort.
På morgonen hade jag lämnat in bilen på verkstaden för byte av styrstag och fixa att airbag inte fungera (lampa som indikerar). Men det blev ett större jobb än väntat över airbagen... Så här såg bilen ut när jag skulle hämta den. Stolarna på höger sida ute. Men det är bättre att de fixar felet än att sätta ihop bilen igen och jag har kvar ett fel. Som tur var kunde jag låna mor och fars bil, så jag klarar mig åtminstone till imorgon. Förhoppningsvis blir bilen utskriven då om den dyra reservdelen hinner komma... en kontakt. Törs inte säga vad den kostar, är säkert gjord av guld. Styrleden var inte så trasig som bilbesiktningen tyckte, så den får vänta ett tag...
Måndagar får inget oväntat hända för då blir jag stressad. Ikväll känns det skönt att dagen är över. Den kommer inte igen i alla fall. Har pass på kvällen och jag ska hinna med hundarna och lite annat innan dess - så det finns inte så mycket utrymme för strul... men jag får väl skylla mig själv som beställer tid för reparation en måndag. Hade nog lite otur när jag tänkte där...

söndag 9 mars 2014

Långtur


Denna bild har Per fotat
Idag blev det ett träningspass av rang. Körde med hundarna efter skoterleden en lång runda medan Per körde skoter före, efter och ibland bredvid. Det var så fint ute trots att jag inte riktigt gillar den värme som är nu. Jag vill ha -10 och klart väder (kalla nätter). Nu är spåren så väldigt mjuka och sjöarna vattniga. Det blir riktigt jobbigt och många utfall (träning för ben o rumpa) för mig när jag står på släden. Hundarna får också jobba hårdare när det är mjuka spår. Speciellt Kirri som är tyngre.
Isiga och blöta testbanor på Arvidsjaursjön. Det är ju nästan så man skulle ta fram skridskorna...

lördag 8 mars 2014

Duktig tik

Nu är det tredje gången jag schamponerar Kokkos med schampot veterinären ordinerade. Jag kan inte säga att det börjar hjälpa, men jag hoppas fortfarande att hon kommer att bli klådfri. Hon är i alla fall jätteduktig i badkaret. Inga större protester eller gnäll även om det syns att hon inte gillar det. Jag har lagt ett liggunderlag i badkaret så det inte ska vara halkigt.

Tur

Foto: Per
Från igår kan jag väl säga att jag blev godkänd hos doktorn, men nya prover togs och nått med ordet "katarr" fanns i mig. Låter inte så farligt och jag lider inte. Det är väl tur :) Nu lägger jag det bakom mig, lär få något brev framåt om eventuella besked.
Idag blåser det som attan, men SOLEN skiner! Vi tog en långtur kring Stenträsket med Per på skotern och jag med hundarna och släden.
Vi har lånat en skoter av Pers pappa som inte har back. Så det gäller att planera körningen. Jag som aldrig kör fast med hundarna får hjälpa till att få loss ekipaget ibland. Tur för Per :)

fredag 7 mars 2014

Kokkos 7 år

Idag fyller min älskade lilla tik 7 år. Jag blev hennes matte när hon var 2 år och hon har verkligen varit en fin hund. Grattis Kokkos!

onsdag 5 mars 2014

Grått

Solen har verkligen inte visat sig mycket senaste månaden. Grått, grått, grått. Bilden är från denna tid ifjol, då vi var till Sandviken. Trots det gråa kan man göra något skoj. Idag jobbade jag halva dagen och åkte sedan ut en lång tur med hundarna. Inte jättelång, men så de blev ordentligt trötta (även jag). Åkte en omväg in till Arvidsjaur och till mina föräldrar. Per var hemma så han tog sedan släpet med så vi körde bort en massa "icke behöver grejer" till Röda Korset och skrot till återvinningen. Skönt att få sådant gjort. Sen var det dags för Per att åka till Umeå igen och jag schamponerade Kokkos själv med veterinärens schampo. Det gick bra att göra det själv, Kokkos var lugn även om det syns att hon inte tycker om det. I skrivande stund ligger hon med huvudet på min fot. Mysigt :) Imorgon får jag finfrämmande från Piteå. Min vän Marina kommer med hennes pojkar som har sportlov. Ska bli så skoj :) Och på fredag ska jag till Piteå och kolla upp cellförändringar. Inte skoj. Men min inställning är att det inte är något fel på mig, jag mår ju bra. Och då är det säkert inget fel heller. Sov gott!

söndag 2 mars 2014

Vitt, vitt och vidder

Idag var vi på tur med snöskor på och kring Stenträsket. Det snöade och var väldigt vitt ute. Ögonen fick verkligen anstränga sig. Hade inte skadat med solglas trots att det inte var någon sol. Första bilden har Per tagit, de andra jag.
Hundarna gillar att busa när de ska komma på inkallning.
Vitt, vitt och tre älsklingar.

lördag 1 mars 2014

Utomhus

Sovit i tält med hundarna inatt. En prototyp som jag testat. Det var dock rätt varmt, så det är svårt att säga hur mycket kondens det skulle bli vid "riktig" vinter. I stort var jag mycket nöjd med tältet ändå.
På dagen åkte jag till Framnäs där Linda och Rut hade arrangerat lite gemenskap runt elden. Hade hundarna med mig och de fick leka lite med en unghund som var med. Kirri lekte riktigt bra med hunden, medan Kokkos mest ville vara ifred från den. Annars brukar det vara hon som vill leka. Mycket trevligt hos Linda och många skratt. Sen åkte jag för att hämta Per på busstation. Vi schamponerade Kokkos med det medel jag fick med mig från veterinären. Känner mig skeptisk att det ska hjälpa mot hennes klåda, men jag kan inte vänta till sommaren (då det brukar vara bättre).