söndag 31 mars 2013

Påskdag


En vacker Påskdag med inget speciellt inplanerat. Hundarna fick springa ute på förmiddagen, sen med oss när vi sprang. När vi sen åkte ut för att se solnedgången så fick de springa igen. Då träffade vi vänner med hundar så det blev extra spännande. Jag tror de somnar ovaggade ikväll :)

Igår städade vi en hel del, vilket känns riktigt skönt. Nu känns det som man vågar släppa in främmande över tröskeln. Städningen har verkligen hamnat på efterkälken länge, men ibland blir det så. Det är så mycket annat som känns viktigare och definitivt roligare.

fredag 29 mars 2013

Långfredag


Långfredag med många aktiviteter. En sväng till Slagnäs, där det var mulnare väder än i Arvidsjaur, fick starta dagen. Vi eldade och åt varma mackor. Det blåste rätt mycket så vi stannade bara ett par timmar. Hem och ge oss ut och springa. Hundarna följde och fick springa löst sista kilometern. Kirri var så duktig. Han sprang ett par meter före mig och så snart han drog iväg för mycket så sa jag till honom, och han stannade upp lite. Kokkos fick också springa fritt ett tag, men drar lätt iväg lite mer. Duktig var hon ändå. Riktigt trötta hundar så här på kvällskvisten :)

GLAD PÅSK!!!

torsdag 28 mars 2013

Friskare liv

I veckans Vetenskapens Värld fick vi lära oss en del om fasta som ett sätt att få ett friskare liv. Jag blev väldigt intresserad av 2/5 fastan och ska prova. Har redan provat en dag. Från 18 igår kväll till idag klockan 18. Tyvärr har jag inte några värden på mitt blod, men jag tycker resonemanget kring det hela verkade vettigt. Tänk om jag märker att jag får ett bättre minne... det skulle vara värt all möda med att fasta 2 dagar i veckan. Så länge jag håller mig sysselsatt och dricker mycket vatten (för mig varmvatten med lite ingefära) så  tänker jag inte så mycket på att jag fastar. Det är de stunder jag inte gör något, kanske den tid jag annars skulle ha ätit. Se gärna avsnitt 11 på SvtPlay. Jag vet inte hur länge det ligger kvar, men säkert över Påsk i alla fall :)

tisdag 26 mars 2013

Iglootel-besök


En trevlig kväll med Tentipi kollegor på  Iglootel. Först blev vi guidade runt och sen bjöds vi på ostfondy, bröd och vindruvor. Riktigt roligt att se Iglootel i verkligheten. Tjocka väggar, högt i tak, vacker belysning... värt ett besök!






söndag 24 mars 2013

Bara ben

En sväng mot Reivo idag. Kirri hittade ett ben att knaga på...
Många ben...

lördag 23 mars 2013

Lördag

Hunnit mycket idag. Hundarna har fått springa fritt, vi har sprungit, burit pellets, fikat och lite annat smått och gott. En riktigt bra lördag som började tidigt.
En underbar solnedgång över Arvidsjaur ikväll... och Earth Hour med släckta lampor. Snart "over and out", sova och byta blad till söndag.

fredag 22 mars 2013

I blåsväder

Slutade tidigt från jobbet idag för att hinna med lite. Till exempel åka upp på Akkanålke medan det är ljust. Hundarna busade på riktigt bra i blåsten, men Kokkos gjorde lite konstiga upptäckter... Typ människobajs. Äckligt!! Tur det var fruset, annars hade hon nog rullat sig i det. Har varit med om det en gång och det är inte skoj... Sen låg det en massa ölburkar och skräpade också. Grrr...
Försökte få någon bra blid där snön blåste iväg, men det blev ingen bra bild... Mitt hår får visa blåsvädret istället.
Buuuus

onsdag 20 mars 2013

Glömde berätta...


Detta inlägg hör ihop med "Tentipi Adventure"-inlägget... Glömde nästan berätta hur duktiga hundar jag har! Det var mörkt, så jag såg inte så bra. Visste på ett ungefär vart bilen stod parkerad, men den syntes inte från sjön och mycket ser likadant ut, speciellt i mörker. Jag frågade hundarna om de visste vart vi skulle vika av. Inom kort vek de av från skoterleden och rakt mot där bilen stod. I ospårad terräng. Jag blev riktigt imponerad av dem, då det inte är något vi tränat på heller.

tisdag 19 mars 2013

Tentipi Adventure

Mina kollegor, Patrik och Konrad, är ute med kunder till Tentipi i skogen ett par dagar. Tentipi Adventure kallar vi arrangemanget som går nästan varje år. Jag selade hundarna och åkte skidor bakom dem över Stenträsket till där de har sin camp. Riktigt mysigt har de där och vädret ser ut att bli fint även i natt. Kallt kanske, men vackert.
Värma händerna över elden kan nog behövas ibland. De skulle få sin middag snart när bilderna togs. Stannade inte så länge, då jag hade så mycket annat att hinna också. Ville ändå göra en blixvisit när det var så pass nära.

Mest engelskmän.
Kan avslöja att jag föll många gånger med skidorna... såg inte spåret så bra och det var bitvis riktigt ojämt. Slog mig dock inte så mycket i alla fall :)

Hjärta

Vår kära kollega, Siv, fyllde 50 år igår och jag vill bara visa vilket vacker smycke vi köpte till henne från Fru Smed. Det var som gjort för Siv, så det kommer nog att pryda hennes hals många gånger framåt. Gofika på jobbet blev det idag :)

söndag 17 mars 2013

Spring i benen

Foto: Per
Länge sen jag skrev något om träningen... I helgen har det i alla fall blivit två löppass. Ett på lördag sen Per kom hem från Danmark och ett idag där hundarna fick följa med. De fick vila från springningen lördag, då de sprang en massa på lördagens morgon efter tältningen. Satt just och tränade in lite koreografi inför måndagens Body Pump-pass. Tre låtar hade jag tänkt hinna få in i min hjärna. Håller på att vara redigt less de gamla låtarna, så det blir så trevligt med lite nytt :) Till veckan får jag styra min löpning bäst jag vill, då Per  bland annat är i Finland. Brukar alltid passa på att springa när jag har Body Pump, så att jag träna dubbelt den dagen och är hellre helledig en annan dag.

lördag 16 mars 2013

Tältnatt

Så kom jag då till skott att testa Tentipis prototyp på ett tält för två personer. Åkte upp till Stenträsket för att det kan vara lite varmare på höjderna, men natten var kall. Inte så att jag frös, jag hade min Nanok -30 samt dunliner, så inte gick det någon nöd på mig.

Med självutlösaren fick jag också vara med på bild :)
Åkte skidor bara en liten bit, för jag hade även ved med mig. Tror ni inte att jag föll också. Med ryggsäck så blir balansen inte den bästa och i ett gupp nedför så druttade jag. Snö in vid ryggslutet och kameralinsen blev snöig. Jag lyckades ändå rengöra den hjälpligt. 
Det gick bra att sätta upp tältet trots att det var sockersnö (vilket jag hade befarat). Får packa ihop snön ordentligt på snöspiken för att det sen får frysa ihop... ja, det är bara att vänta lite. Kan meddela att de satt som i cement på morgonen.
Så hur var då själva tältet? Ja, det var för det första ett tält, ingen kåta. Sen har jag en rad förbättringar som jag skulle vilja göra för att få den bättre, men den fungerade i princip som ett vanligt tält och väger inte mer än ca 2 kg. 

Och hundarna tycker det är jättemysigt att få vara med mig och tälta. Då får de sova bredvid och äta upp mina matrester.

Jag eldade och grillade Jokkmokkskorv. Ja, för mig finns det knappt någon annan korv. Några skotrar körde förbi i omgångar. Ingen som hälsade på. Det kan ju bara vara en galning som tältar nu, kanske de tycker och vågar inte komma fram :)
Vi la oss tidigt och vid 1-tiden så vaknade jag. Ut för att uträtta behov och så fick jag se norrsken i fjärran. Tyvärr allt för långt bort för att göra sig på bild, men jag fick ändå se det. Blev en rätt tidig morgon, vaknade vid 06:30. Hade det varit vardag så hade jag försovit mig, men nu var det ändå en timmes sovmorgon. Lång natt och jag är utvilad.

onsdag 13 mars 2013

Prognos

Fredag15.03.2013kl 0–6Delvis skyet.  Gjelder for: kl 0–6-14°0 mmSvak vind, 2 m/s fra vest-sørvestSvak vind, 2 m/s fra vest-sørvest
kl 6–12Lettskyet.  Gjelder for: kl 6–12-13°0 mmSvak vind, 3 m/s fra vest-sørvestSvak vind, 3 m/s fra vest-sørvest
kl 12–18Delvis skyet.  Gjelder for: kl 12–18-7°0 mmFlau vind, 2 m/s fra vestFlau vind, 2 m/s fra vest
kl 18–24Klarvær.  Gjelder for: kl 18–24-8°0 mmFlau vind, 1 m/s fra vest-sørvestFlau vind, 1 m/s fra vest-sørvest
Lørdag16.03.2013kl 0–6Delvis skyet.  Gjelder for: kl 0–6-13°0 – 0,1 mmFlau vind, 1 m/s fra vest-sørvestFlau vind, 1 m/s fra vest-sørvest
kl 7–13Delvis skyet.  Gjelder for: kl 7–13-13°0 mmFlau vind, 2 m/s fra sørFlau vind, 2 m/s fra sør
kl 13–19Delvis skyet.  Gjelder for: kl 13–19-8°0 mmSvak vind, 2 m/s fra sørøstSvak vind, 2 m/s fra
Verkar bli fint vänder för tältning på fredag. Jag ska testa en Tentipi-prototyp tillsammans med hundarna. Det är riktigt mysigt att tälta med pälsänglarna och jag gissar att det blir en tidig kväll. Det brukar bli så när jag tältar. När det mörknar så blir man trött och lägger sig... Då vaknar jag säkert tidigt också och få njuta av soluppgången. Jag kan ju ta ut det härliga i förskott och råkar det inte bli som jag hade tänkt, så har jag i alla fall drömt en stund :)

söndag 10 mars 2013

Sandviken

Torsdag till Söndag i Sandviken (ovanför Arjeplog mot Norska gränsen). Vi hade riktigt tur med vädret med sol och kyla. Med varma kläder så frös vi inte. Hundarna har på sig sina skräddarsydda vinterpälsar, men Kokkos har tappat en hel del hår på magen så hon tyckte nog det var lite kallt.
Per och hans föräldrar fick två rödingar var, jag fick ingen... Konstigt, jag satt säkert en halvtimme och kämpade ;) De var fantastiskt goda i alla fall...
Många intryck för hundarna. Vi fiskade på Sandvikensjön på fredagen (och en stund på söndag) och på lördag åkte vi skoter upp till nedre Mojtanäs (som säkert stavas på något snyggt sätt). Hundarna fick testa åka skoterkälke med mig. Gick fint.
En hundkompis som Kirri blev lite kär i. En jämt-tik som var riktigt snäll. Hon satt bakom sin matte på skotern när hon körde. Lite bus med mina hundar blev det, vilket verkade uppskattas av alla hundarna.
Ett litet bevis på att ag faktiskt pimplade en stund. Fick till och med låna ett eget spö, men fiskarna kände på sig att jag var nybörjare... Om Kokkos hade varit en fisk så hade hon nappat direkt. Om hon sen blev tillbakasläppt så skulle hon nappa direkt igen. Hon är så nyfiken på allt. Hon brände pälsen lite när hon gick för nära eldstaden...
Soool!!!
Härlig utsikt!
Vi körde en sväng till Norge och fick se denna traktor med snöslunga före gränsen. De är verkligen effektiva.
Trötta efter en dag på fjället... Från fönstret i stugan fick jag se lekatt utanför. Så söta de är :)
Det går undan på skidorna när hundarna har hemlängtan :)
Bus på isen.