tisdag 27 november 2012

Sunne

Jag har inte så supermånga följare på min blogg, men jag tänkte i alla fall meddela att jag är i "blogg-skugga" några dagar. Är i Sunne i arbete, organisationsutvecklingsdagar, och jag kommer inte att ha många minuters rast under dessa dagar. Inte ens kvällar... så det blir nog inte något fler inlägg än detta förrän jag kommer hem. Om ni saknar mig så saknar jag er tillbaka ;)

söndag 25 november 2012

Middag

Igår kväll, efter fotograferingen, så var vi bjudna på middag hos Eva och Jonas. Så trevligt det var!!! Förutom värdparet var Erika, Lars, Malin, Per och jag där. Trerätters och supergott alltihopa. Vi var där till halv 2, vilket måste vara ett tecken på hur trevligt det var :) Jag kan inte minnas när jag var vaken så länge senast. Tack alla för en trevlig kväll! Tack Eva och Jonas för den förträffliga maten!

Bröllop

Igår fick vi äran att fotografera när Ann och Thomas gifte sig. Det skedde hemma hos dem och var riktigt trevligt... och svårt! Har ingen vana. I alla fall är detta är min favoritbild av de jag tog. Även bilden genom spegeln, men där är inte Thomas med.

fredag 23 november 2012

Blixt

Ikväll har vi övat lite på att ta mörkerbilder med blixt. Lite roligt faktiskt, det går att få det rätt fint :)

onsdag 21 november 2012

Utslagen

Inatt sov jag illa, vaknade vid 4 och kunde inte somna om. Så lite trött måste jag erkänna att jag varit idag. Fick middag hos mor och far, öring fångad i Nyborgstjärn som de fått av en fiskare som inte gillar fisk. Gott! Sen iväg med hundarna och planen var att springa sen. Men regnet gjorde att jag satte igång med ett Crossfit-pass i vardagsrummet istället. Hundarna tittade på medan jag körde på. Hade planerat 20 minuters pass, men efter 18 minuter låg jag utslagen på golvet och orkade inte röra på mig på flera minuter (då orkade jag sträcka mig efter kameran och dokumentera). Passet bestod av:
* 20 burpees (upphopp, hoppa bak med fötterna till armhävningsposition, armhävning, hoppa fram med benen igen och börja från början)
* 30 utfallshopp, vikt mellan händerna och vrid från sida till sida samtidigt som utfallshoppen
* 20 Kombo med upphopp, gå fram med händerna till armhävningsposition, cliffclimber (en på varje sida), en armhävning, gå tillbaka med händerna mot fötterna. Börja från början
* 20 benböj samtidigt med axelpressar med hantlar
* 20 rygglyft
* 20 situps
Jag körde för allt vad jag orkade, utan paus... men orkade ju inte hela vägen ut, så jag har ju något att jobba på :) Det blev två varv denna gång (allt från början till slut x2) Effektiv träning, men har du inte träningsvana så ska du ta det lugnt och fokusera på att göra rörelserna rätt. När man kört ett tag är det tempo som gäller...

tisdag 20 november 2012

Hälsobröd

I ett tidigare blogginlägg sa jag att jag skulle lämna ut recept på ett bröd om jag tyckte det var gott. Och ja, det var väldigt, väldigt gott och saftigt. Decemberbrödet har fått en hård konkurrent. Man behöver knappt pålägg...

Ingredienser:
1 liter fil (jag använder lättfil, men det går säkert med vilken fil som helst. Ett bröd gjorde jag med laktosfri fil)
2 tsk salt
5 tsk bikarbonat
2 dl rågsikt
2,5 dl havre- eller rågkross (jag använde havre)
1,75 dl rågmjöl
2,5 dl vetegroddar
1,5 dl vetekli
3 dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl (men jag tror jag använde lite mindre)

1. Blanda alla ingredienserna ordentligt. Ta gärna i russin (det gjorde inte jag) efter tycke och smak. Det blir en ganska lös deg.
2. Fördela degen i två stycken 1,5 liters smorda och "bröade" formar. Jag "bröade" med sesamfrön.
3. Grädda 60 minuter i 175 grader och sedan 15 minuter i 150 grader. Färgen blir ungefär som mörk mjuk pepparkaka. Låt svalna på galler under bakduk.

Jag satte havrekrossen i blöt över natten, vilket gör att man kan använda mindre vetemjöl och brödet blir saftigare. Det var inte i grundreceptet, men trots att jag inte hade gjort brödet innan så kände jag för att experimentera lite... och det blev ju lyckat :) När jag gjorde brödet så använde jag bara en 1,5 liters form och en kvart längre tid på slutet. Det var dock inte så lyckat, då degen jäste över. Det blev ett väldigt stort bröd. Så 2 formar är att föredra (säger jag utan att ha testat, men grundreceptet är ju så). 

söndag 18 november 2012

Kärleksfull rädisa

När jag gjorde sallad till middagen så skar jag rädisor i skivor. Denna rädisa var extra kärleksfull :)

Regn och rusk

Riktigt regn och ruskväder idag. Men ut måste man bara. Det fick bli på isen vid flygbryggan. Jag hade skridskorna och åkte runt lite. Per, Malin och hundarna (Kokkos, Kirri och Ozzy) gick/sprang på isen och i skogen bredvid.
Vid ett tillfälle när jag ropade på mina hundar så hann Kokkos inte stanna innan hon var framme så hon dunsade in i mina ben. Jag lyckades hålla mig upprätt och fick mig ett gott skratt. Isen verkar bra där jag var och åkte. Ville inte åka allt för långt ut även om isen såg mycket finare ut där. Inte så bra att locka ut hundarna då de gärna följer mig dit jag åker...

lördag 17 november 2012

Bakdag

Innan vi började
Idag har det inte varit en vanlig dag. Jag har varit med Malin, Erika och Eva och bakat hela dagen. Vi började 09:30 och slutade ca 18:30. Vilka baktankar det varit... Eva har gjort 2 sorters kakor och hallongrottor. Erika gjorde supersnygga dajmbeskvier och en kaka med lime och kokos. Malin gjorde lingonkaka och saffransbullar... Vad gjorde då jag? Jag var kärringen mot strömmen och gjorde matbröd. Decemberbröd och ett annat formbröd med vetegroddar och annat nyttigt. Decemberbrödet har jag gjort många gånger och tycker det är supergott. Det andra brödet har jag aldrig gjort och inte ens smakat än. Om det blir gott så ska jag lägga upp receptet på det också :). Decemberbrödsreceptet kommer upp om ni trycker på länken ovan.
Finaste Malin
Så här glad blir Malin över att få fylla sin frys med alla godsaker. Grejen är den att vi gör 4 satser av alla sorterna vi bakar, så att vi får med oss en sats av totalt 8 sorter... det blev ju 9 eftersom Eva gjorde 3 sorter.











Erika är koncentrerad
Erika fixar med sina beskvier. Jag tror de blir snabbt slut hos mig. Och hos mor och far, för jag rymmer inte i min frys och farsan fyller snart år så det passar ju bra med att de får fylla upp frysen med godfika.







Eva har det inte lätt

Jag "in action" (Pers foto)
Vissa degar är kladdigare än andra. Till slut blev det ändå runda bollar på plåtar som sen smälte ner i ugnen till runda kakor.

Malins snygga saffransbullar (Pers foto)

fredag 16 november 2012

På hal is

Eftersom jag jobbade hemifrån idag så passade jag på att vara ute med djuren medan det var ljust.Idag hittade jag ett ställe med mycket is kring träden. Liten frusen översvämning som var rolig att gå på.

Genom köksfönstret

Jobbade hemma idag och såg lite djur när jag tittade ut. Tog fram tele-objektivet för att fånga någon på bild. Det var inte lätt. Både att objektivet väger så mycket att det är svårt att hålla still när jag koncentrerar mig, och att djuren rör på sig hela tiden. De är i alla fall fina att se på...


torsdag 15 november 2012

Skridskor på Malmesjaur

Idag följde jag med Patrik och Bengt på en långfärdsskridskotur på Malmesjaur. Riktigt skönt att flexa ut från jobbet när det är ljust ute och röra på kroppen lite. Isen var lite knölig här och där, men hyfsad ändå.
Hit men inte längre. När vi kom fram till själva storbaljan så var det öppet vatten. Inte så bra om man inte är Jesus.
Lite stenar och träd ute på isen. Har nog varit högt vatten även här.
Solen stod lågt, det är inte många timmar man har på sig för att få se den.
Ingen hemma i den lilla kojan.

tisdag 13 november 2012

Roligt i mörker

Stjärntecknet Tvillingarna är jag född i :)

Per i tre dimentioner
Så roligt man kan ha med en ficklampa
Ikväll hade vi så roligt ute på isen vid flygbryggan. Det är bara att använda fantasin och långa slutartider :) Med lite övning så kanske det skulle bli lite skarpare, men håll med om att det är lite roliga bilder ändå...
Jag är inte bara dubbelnatur, jag är trippelnatur :D

Vill ha många hundar!

söndag 11 november 2012

Grattis pappa!

Idag är det farsdag och jag har grattat min käre far. Vi är rätt så lika på många sätt, tror jag fått min envishet av honom. Det är en bra egenskap, tycker jag. När jag var liten så tyckte jag om att sitta i hans knä och lyssna på hans historier. Han läste inte ur böcker, utan hittade på själv. Min favorithistoria var när vi gömde oss under en gran för att titta på vargarna som kom springande. Kanske min kärlek till vargar grundades då :) Pappa är en stor djurvän, såsom jag.
Bilden är från toppen av Jan Svensa mössan, midsommar 2011.

lördag 10 november 2012

14-dagars sallad

När vi var till Matti och Stina sist så blev vi bjudna på en så god sallad. Har inte fått receptet än, men jag blev så sugen på att göra salladen och hittade något liknande på nätet och moderniserade det lite.

1 kg Vitkål
1 kg Morötter
1 stor Purjolök
2 Paprikor (jag tog orange, men röda blir snyggare eftersom morötter är orange)
Riv grönsakerna och lägg i stor bunke. Jag använde elektrisk rivhjälp. Det fungerar bra på allt utom purjon. Den passar nog bättre att skära tunt för hand.

1 dl Olivolja
½ dl Vitvinsvinärger (tror det går bra med äppelcidervinäger också och kanske lite mer)
½ dl Strösocker
saft från 1 apelsin
1 tsk Salt
1 tsk Salladskryddor
Blanda Olja, vinäger, saft, socker och kryddor i kastrull och koka upp. Häll sedan över grönsakerna och rör om. Sätt i kylskåp och ät den kall. Håller i kring 14 dagar, men tar förstås slut för att den är så god. Apelsinsaften kan uteslutas och man kan piffa upp salladen med lingon, ananas, äpple, smörgåsgurka eller annat man känner för.

fredag 9 november 2012

Flexfredag

Igår när jag såg väderleksrapporten så bestämde jag mig för att jobba hemifrån och flexa lite på förmiddagen. Det skulle bli mulet efter 12 och sen kanske även nederbörd. Hela veckan har vädret varit fint och jag har längtat så att få vara ute i ljuset.
Här nickar kokkos solen. Vi åkte ut vid 10-tiden och var ute fram till lunch-tid. Helt rätt beslut, för sen kom molnen in och solen började dala. Nu har man inte lång tid på sig för att träffa solen.
Så kanske Kokkos soldans hjälper de dagar man får sitta inne de få soltimmar vi har. Jag får kika på bilden :)
Lite lek och bus hör till när man är ute med hundarna. Kokkos gillar att fånga snöbollar, medan Kirri mest vill få klappar.
Och klappar får han också. Här sitter han i godan ro medan Per ger honom lite klappar på ryggen. Kokkos hinner inte sitta still så länge...
Kokkos spretar med tass-tårna när hon går på skaren. Försiktigt, försiktigt går hon framåt där skaren är svag.
En stämningsbild med Kirri och Per och utsikt mot Stenträsket. Nog var det en fin tur och mycket välbehövlig.

onsdag 7 november 2012

Norrskensjägare

Ikväll fick jag äntligen en stor dos av norrsken :) Och jag bara älskar det!!! Det är så fantastiskt vackert och fängslande. Här vid flygbryggan vid Arvidsjaursjön. Hoppas ni också fick se.
Jag borde bli norrskensjägare på nattetid :)

tisdag 6 november 2012

Avundsjuk

Idag blev jag avundsjuk på Per som jobbade hemifrån och tog långlunch med hundarna ute i det fina vädret. Jag satt inne på mitt kontor och såg solen skina i snön, längtade ut. En talgoxe knackade på mitt fönster och tyckte nog att jag skulle skita i jobbet. Klok rackare, den där talgoxen.
Hoppas det blir fint väder till helgen så ögonen får absorbera lite ljus. Eller också ändrar jag på reglerna för när jag ska jobba och inte. När det är fint väder så är jag ledig och när det är dåligt så jobbar jag. Skulle man kunna ha det så bra? Fantisera kan man ju i alla fall :)
(Per har tagit bilderna i detta inlägg)

måndag 5 november 2012

Gift i jeans?

Bilden googlade jag fram... vet ej fotograf
Gift i jeans? Brukar aldrig tvätta nya jeans innan första användning, men framåt kommer jag att göra det. Jag har ärr på baksida lår som jag fick av en eldkorall. När jag tog på mig nya jeans så blossade dessa upp och började klia. Nu har jeansen blivit tvättade och det är inga problem längre. Min slutsats är att det är gift i jeansen som nya, eller i alla fall något ämne som jag är känslig mot. Någon som känner till något om kemikalier i nya jeans?

söndag 4 november 2012

SönDag

Jag som brukar sova så bra hade en riktig "snurr-natt". Vaknade mitt i natten och sen trillade jag runt från sida till sida tills jag till slut somnade om. Hundarna fick sig lite träning och har verkat riktigt trötta idag.

lördag 3 november 2012

Skabram-tur

Idag tog vi en sväng till Skabram (vid Jokkmokk), till Matti och Stina och alla deras hundar. Vädret var riktigt taskigt. Några gäster från Treehotel var där för en timmes hundspannstur. Det var nog rätt så blött för dem i regnet, men de var nöjda ändå.
Själv var jag nöjd att få snusa på en valp. Tur att ingen var till salu... eller kanske det var synd. Kokkos var inte alls intresserad av att kika på valparna, men när Mattis syster kom med sin baby så ville hon lukta :) En bra och trevlig dag :)
Bilderna i detta inlägg har Per tagit.

torsdag 1 november 2012

Grattis Per

Grattis finaste Per som fyller år idag. Hoppas snöskorna blir rikligt använda :)