onsdag 23 december 2009

Decemberbröd

Igår bakade jag detta goda "Decemberbröd" som jag fått både bröd och recept att min vän Eva. Det är ett tungt men otroligt gott och matigt bröd som kräver lång ungstid men kort beredningstid. Ingredienser för 1 stort bröd (fast jag brukar göra 2 små, som på bilden...men det blir snyggare med 1 stort)



  • 1 liter Filmjölk
  • 1½ tsk bikarbonat
  • 2 dl mörk sirap
  • 1 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl naturella solroskärnor
  • 1 dl hela linfrön
  • 1 dl russin
  • ½ dl torkade aprikoser klippta i bitar
  • 1 dl hela hasselnötter
  • ½ dl valnötter hackade i mindre bitar
  • 2-3 tsk kanel (kan uteslutas)
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samman filmjölk, bikarbonat, sirap och salt i en bunke.
  2. Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, grovt rågmjöl, solroskärnor, linfrön, russin, aprikoser, hasselnötter, valnötter och eventuell kanel i en annan bunke
  3. Blanda ner mjölblandningen i filmjölksblandningen. Blanda väl men försiktigt
  4. Smörj en 2 liters eller en 1½ liters brödform eller lägg bakplåtspapper i botten. Häll smeten i formen och strö över lite mjöl.
  5. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter, sänk därefter värmen till 175 grader och grädda ytterligare i ca 30 minuter. Känn efter med sticka så att brödet är torrt. Täck brödet med folie ifall det behövs innan gräddningen är klar.

Brödet kan välla upp ur formen så det kan vara bra att ha en bakplåt under den form brödet gräddas i så att degen inte bränns fast i ugnen. Brödet mår bäst om det får vila i ca 5 timmar i formen innan det stjälps upp. Svet in brödet noga i handduk och förvara i påse eller brödburk. Brödet håller sig bra i 4-6 dagar.